De overheid schaft vanaf 2014 weer diverse fiscale regelingen af of verandert deze. Wilt u nog dit jaar profiteren van bestaande regelingen en financieel voordeel behalen? Bekijk welke tips voor u van toepassing zijn en kom snel in actie voordat het te laat is.
Tip 1. Heeft u recht op toeslagen? (ook als u eigen geld heeft?)
Het is goed om jaarlijks te controleren of u recht heeft op toeslagen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen er regelmatig geen gebruik van maken, omdat ze onterecht denken dat ze er geen recht op hebben. Zonde voor uw portemonnee als dit ook voor u geldt!
Vanaf 2013 is er een vermogenstoets toegevoegd bij de berekening voor huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Als uw eigen vermogen hoger is dan € 80.000,- plus het heffingsvrije vermogen in Box 3 (dat is € 21.139,- voor alleenstaanden en het dubbele voor partners) vervalt pas het recht op deze toeslagen. In 2014 worden de toeslagen weer aangepast. De kinderopvangtoeslag wordt bijvoorbeeld verruimd en de zorgtoeslag gaat omlaag.
Bereken op toeslagen.nl of u recht heeft op toeslagen.
Blijkt dat u in 2013 ook nog recht heeft op toeslagen? Dan kunt u dit tot 1 juli 2014 aanvragen.
Tip 2. Betaal uw hypotheekrente vooruit
Heeft u een eigen woning met daarop een hypotheek en is één of meerdere van onderstaande situaties van toepassing:
1. Verwacht u dat uw bruto-inkomen in 2014 lager zal zijn dan dit jaar?
2. Betaalt u nu 52% inkomstenbelasting?
3. Betaalt u belasting in Box 3?
Dan kan het financieel slim zijn om nog dit jaar maximaal zes maanden aan hypotheekrente vooruit te betalen. Hiermee bereikt u een hogere belastingbesparing en dus financieel voordeel.
Vanaf 2014 gaat de hypotheekrenteaftrek tegen het hoogste tarief van 52% namelijk elk jaar met een half procent omlaag tot uiteindelijk 38% in 2042. Door uw hypotheekrente van 2014 vooruit te betalen in 2013, kunt u nog een aftrek realiseren tegen 52% en houdt u dus een half procent extra belastingaftrek in uw zak. Verder kan het schuiven met inkomen voordeel opleveren voor de kinderopvangtoeslag.
Onderzoek wel van tevoren of uw hypotheekverstrekker het vooruitbetalen van maximaal zes maanden aan hypotheekrente toestaat. Of laat ons dit voor u doen.
Tip 3. Heeft u een pensioengat? Maak nog voor 1 januari 2014 gebruik van uw lijfrente-aftrek
Veel Nederlanders hebben een pensioentekort. Geldt dit ook voor u? Om uw pensioengat financieel aantrekkelijk (deels) op te lossen, kunt u een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening openen bij een verzekeraar of bank. U krijgt dan een deel van uw ingelegde geld terug van de fiscus. Hoeveel geld u terugkrijgt hangt af van uw belastbaar inkomen over 2012. De kans is groot dat u zomaar 42 procent van uw inleg terug krijgt. U betaalt dus zelf maar iets meer dan de helft.
Wilt u gebruik maken van deze regeling? Zorg er voor dat de lijfrentepremie voor 1 januari 2014 is betaald. Anders vervalt uw recht op het fiscale voordeel. Vanaf 2014 verlaagt namelijk de maximale aftrek voor lijfrente. Maak snel met ons een afspraak voor advies om dit jaar nog gebruik te maken van uw maximale lijfrentepremieaftrek.
Weten of u een pensioentekort heeft?
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl ziet u hoeveel pensioen u waarschijnlijk gaat opbouwen.
Tip 4. Inkomensgat door verhoging AOW
In 2013 is de AOW-leeftijd van 65 jaar met 1 maand omhoog gegaan. Elk jaar zal deze leeftijd verder stijgen, tot 67 jaar in 2021.
Zit u of zitten uw ouders in een VUT-regeling? Dan heeft u (hebben zij) geen rekening kunnen houden met deze verhoging. Met andere woorden: bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd stopt de VUT-regeling, maar kan het nog een aantal maanden duren totdat de AOW start met uitkeren.
Voor dit inkomensgat bestaat een overbruggingsregeling. Als het inkomen van u of uw ouders minder is dan 200% van het wettelijk minimumloon (of 300% samen met partner), dan kan waarschijnlijk aanspraak gemaakt worden op deze regeling.
Lees hier meer over op de site van svb.nl. Wilt u op andere wijze voorzieningen treffen voor dit inkomensgat? Wij voorzien u graag van passend advies voor uw situatie.
Tip 5. Vervroegd aflossen op uw hypotheek, bespaar uzelf een boeterente
Sinds 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 is het mogelijk om tot maximaal 100.000 euro belastingvrij te schenken of te ontvangen. De enige voorwaarde die de overheid stelt aan deze schenking is dat het geld door de ontvanger wordt gebruikt ten behoeve van de eigen woning. Bijvoorbeeld voor de aflossing van de hypotheeklening, de aankoop van een eigen woning, het financieren van een verbouwing of eventuele restschuld.
Stel nu dat u het geld wilt gebruiken om uw hypotheek (deels) mee af te lossen. Belangrijk te weten is of de hypotheekbank in ruil hiervoor een boete in rekening brengt. De bank loopt namelijk een bedrag aan rente mis over de maanden dat uw lasten verlagen. Het kabinet heeft banken opgeroepen om geen boeterente te berekenen in deze situatie. Helaas, niet alle banken gaan hiermee zomaar akkoord.
Loopt uw hypotheek bij ABN Amro of SNS Bank dan kunt u gewoon aflossen zonder boete. Andere banken zien alleen van boeterente af als uw hypotheek ‘onder water’ staat. Dit betekent dat uw hypotheeklening momenteel hoger is dan de waarde van het huis. Weer andere banken gaan alleen akkoord met boetevrij aflossen als de aflossing afkomstig is uit de tijdelijke hoge vrijstelling van maximaal 100.000 euro.
Tip 6. Vermogen “vergeten” aan te geven? Voorkom een hoge boete
Heeft u een erfenis ontvangen en vergeten aan te geven bij de belasting? Of heeft u nog een spaarrekening in het buitenland die u nooit heeft aangegeven? Als u overweegt om hier iets aan te doen, wacht dan niet te lang en geef uw geld in het buitenland of erfenis alsnog op bij de belastingdienst. Als u voor 1 juli 2014 uw aangifte vrijwillig verbetert, krijgt u tijdelijk geen boete. Na die tijd zal de boete weer gaan gelden en betaalt u 30% van de niet betaalde belasting. Vanaf 1 juli 2015 wordt dit zelfs verhoogd naar 60%. Als u dus toch overweegt om uw vergeten vermogen aan te geven, dan is dit het moment.