Is het gedekt? Wat krijg ik vergoed?

Heeft u schade? Dan zijn dit vast de eerste vragen die door uw hoofd gaan. In dit artikel willen we u aan de hand van drie echte schadegevallen meenemen in de behandeling van de schade.

Bent u er klaar voor? Oh ja, een verplichte waarschuwing vooraf: u kunt geen rechten ontlenen aan de manier waarop de onderstaande schades zijn behandeld.

Schade 1: vochtschade

U komt tot de ontdekking dat er vochtplekken ontstaan in uw woning. De vochtplekken zitten op de muur die grenst aan de woning van uw buren. Mogelijk komt de lekkage bij hen vandaan. U belt met woningbouw en zij adviseren u om de buren op de hoogte te brengen. U vergeet dit te doen en de vochtplekken lijken niet te verergeren. Maar liefst anderhalf jaar later komt u terug van een vakantie, en merkt dat de vochtplekken steeds erger worden. U belt weer de woningbouw en zij besluiten om de politie te alarmeren. De politie komt langs, maar het is te laat: uw woning is al volledig ondergelopen door een kapotte waterleiding. U heeft inmiddels een schade van € 40.000 opgelopen aan uw huis.

Denkt u dat de verzekeraar de schade vergoed op uw opstalverzekering?

Nee.

De schade die u heeft opgelopen is niet gedekt. De reden hiervoor is dat u als verzekerde een meldplicht heeft en een ‘bereddingsplicht’.

Volgens uw verzekeringsvoorwaarden heeft u de plicht om een schade te melden wanneer u deze ontdekt, dus al bij de eerste vochtplekken. Als u geen melding maakt bij uw verzekeraar, dan heeft deze het recht om de schade niet te betalen. Daarnaast heeft u ook de verplichting (een bereddingsplicht) om acties te ondernemen om de schadeoorzaak te achterhalen en te stoppen. Uiteraard kunt u hierbij alleen doen wat binnen uw mogelijkheden ligt. In dit geval had u actiever contact moeten zoeken met uw buren.

Tip: Neem altijd contact met ons op als u schade heeft of als u denkt dat er schade kan ontstaan. Wij kunnen u adviseren hoe u het beste kunt handelen.

Wilt u zich verzekeren voor waterschade? U kunt binnen een paar stappen een opstalverzekering afsluiten.

Schade 2: gestolen sieraden

Na een uitstapje komt u ’s avonds thuis en u ziet dat er is ingebroken in uw woning. U ontdekt ook dat alle sieraden zijn gestolen die u in de afgelopen jaren heeft gekocht. U maakt melding van de inbraak bij de politie en bij uw inboedelverzekering. De inboedelverzekering vraagt u om aan te tonen dat de sieraden van u zijn. U heeft de sieraden tijdens verschillende vakanties in uw favoriete vakantieland gekocht. In zulke boetieks, tijdens zo’n relaxte vakantie, is het niet gebruikelijk om nota’s op te maken bij een aankoop. U heeft dan ook geen ‘bewijs’ dat de sieraden ook echt bestaan en dat ze ook echt gestolen zijn. In plaats van nota’s stuurt u foto’s op waarop u de gestolen sieraden draagt, geldopnames die u heeft gedaan in uw vakantieland om de sieraden te kopen en verklaringen van de juwelier waar u de sieraden heeft gekocht.

Krijgt u een vergoeding voor de gestolen sieraden?

Ja.

U krijgt een schadevergoeding. Sieraden zijn kostbaarheden die worden gezien als niet ‘normale’ inboedel. Verzekeraars willen dan ook dat u voor dit soort kostbaarheden facturen bewaart, zodat u het bezit kunt aantonen. Gelukkig mag u, wanneer u dit niet kunt aantonen via een factuur, het ook op een andere manier aantonen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld foto’s van alledaagse momenten aan te leveren waarop te zien is dat u de sieraden draagt, taxatierapporten van juweliers of bankafschriften. Het is in ieder geval aan u om het bezit aan te tonen. Overigens is er wel een maximum vergoeding van sieraden bij verzekeringen.

TIP: Heeft u bijzondere kostbaarheden in uw huis waarvan u geen factuur heeft? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u adviseren hoe u om dient te gaan met het aantonen van het bezit van uw bijzondere kostbaarheden.

Schade 3: natte vloeren

U heeft waterschade in uw souterrain waardoor de gietvloer moet worden hersteld. U heeft gedurende het herstel uw inboedel opgeslagen en een vervangende woonruimte gehuurd. U wilt deze kosten claimen op uw inboedelverzekering.

Denkt u dat u deze kosten vergoed krijgt?

Nee.

In ieder geval niet op uw inboedelverzekering. Schade aan een gietvloer is niet gedekt op een inboedelverzekering. Een gietvloer is namelijk, geen inboedel omdat het vastzit aan het huis. Alle schade die u hierdoor lijdt (de kosten voor het huren van een andere woning en de opstal) wordt dus niet vergoed.

De schade aan de gietvloer is vaak wel gedekt onder een opstalverzekering, maar ook dit moet u goed nakijken: sommige opstalverzekeringen dekken niet in souterrain of kelder. Of de kosten voor de vervangende woonruimte en de opslag van uw inboedel onder de opstalverzekering wél worden vergoed, hangt af van uw verzekeringsvoorwaarden.

TIP: Heeft u het goed geregeld? Weet u wat er wel en niet gedekt is rondom en in uw woning?

Wist u dat u binnen een paar stappen een inboedel en/of opstalverzekering kunt afsluiten?

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Egbert van der Veen

Egbert van der Veen

0599-619900

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0599-619900.