Verlaag uw belastbaar inkomen over 2021

Hoe lager uw vermogen op 1 januari, hoe minder vermogensbelasting u betaalt over het afgelopen jaar. Dit kunt u doen om uw vermogen te verlagen:

  • Afstorten lijfrente ten behoeve van uw pensioentekort
  • Schenkingen aan kinderen
  • Boetevrij aflossen op uw hypotheek (en dan in januari weer?)

zie ook: hoe werkt vermogensbelasting?

Wilt u 2022 echt goed beginnen?  Schuif dan begin 2022 (digitaal) bij onze adviseurs aan voor een goed gesprek! Samen kijken we waar u komend jaar geld kunt besparen op bijvoorbeeld hypotheek en belastingen. En hoe u uw financiële toekomst zeker stelt en verbetert, voor uzelf en uw familie.

Heeft u vragen over schenken, erven, de beste hypotheekconstructie, of uw financiële toekomst? E-mail of bel ons en we geven snel antwoord.

Lijfrente: vergeet u niet uw jaarruimte en/of inhaalruimte te berekenen?

Heeft u een lijfrente (verzekering of rekening)? Dan kunt u dit jaar nog bijstorten om fiscaal voordelig te sparen voor uw oude dag.

Vergeet u niet uw jaarruimte en/of inhaalruimte te berekenen? Het bedrag dat u jaarlijks fiscaal voordelig kunt sparen is namelijk aan een maximum gebonden.  Door maximaal bij te storten verkleint u de kans op een pensioengat én de fiscale teruggaaf over de lijfrente inleg vindt al plaats in juni 2022; als u begin 2022 uw aangifte Inkomstenbelasting doet, garandeert de Belastingdienst dat u vóór 1 juli een reactie krijgt.

Bent u (ex) ondernemer ? Dan kunt u de oudedagsreserve of stakingswinst onder bepaalde voorwaarden ook fiscaal aftrekken. Onze adviseurs staan voor u klaar.

Vrijgestelde schenkingen

U mag uw kind dit jaar € 6.604 schenken. U mag uw kleinkind € 3.244 schenken. Dit laatste bedrag geldt ook voor andere personen. Voor deze schenkingen is belastingaangifte niet nodig. Zorg wel dat het bedrag vóór het eind van het jaar van 2021 op een rekening van de ontvanger staat. De andere hogere schenkingen (zoals € 26.881 aan kinderen en € 105.302 voor de Eigen Woning) zijn eenmalige schenkingen (en geen jaarlijkse). Deze moeten wél worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting.

Ook volgend jaar kunt u weer schenkingen doen, en de bedragen worden hoger.

Boetevrij hypotheek aflossen

Heeft u een hypothecaire geldlening én overtollig spaargeld (NIBUD BufferBerekenaar)? In de voorwaarden van de hypotheekverstrekker staat hoeveel u per kalenderjaar boetevrij kunt aflossen. Als u kunt aflossen, zou u dus in januari nogmaals een aflossing kunnen doen en zo uw maandlasten snel omlaag brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld spaargeld dat nu weinig rente oplevert.

Let op! Informeer bij uw geldverstrekker voor welke datum de aflossing op de rekening van de bank moet staan om nog te worden verwerkt in 2021.

Investeer spaargeld voor hoger rendement

U draait jaarlijks verlies op uw spaargeld. Dat is geen vraag, maar een feit. De vermogensbelasting en de inflatie nemen een grotere hap uit de waarde van uw spaargeld, dan de rente bij de bank oplevert.
Zo bekeken, heeft heel Nederland te kampen met negatieve rente op spaargeld.

Investeren is beter dan sparen

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Egbert van der Veen

Egbert van der Veen

0599-619900

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0599-619900.