Sinds eind 2021 stijgen de energieprijzen. Nu dreigen uw maandelijkse energiekosten veel hoger te worden. En tegelijk loopt de inflatie (mede hierdoor) ook weer op – zodat alles wat u koopt duurder wordt. Dat komt slecht uit!
Hoe houdt u de energiekosten en de maandelijkse lasten toch laag de komende jaren?
Tips om te besparen op energierekening
Zodra de energie prijsstijging in het nieuws kwam, popten er overal blogs en overzichten het internet op met tips om energie te besparen. Die bestonden natuurlijk deels al, maar ineens gaat iedereen ze aandachtig lezen en ernaar luisteren.
Wij zijn geen energie-experts, maar wij vonden dit overzicht van de NOS prettig leesbaar en goed praktisch toe te passen op de eigen woning:
Woning verduurzamen om op energie te besparen
Waar wij op energiegebied meer van weten, is het verduurzamen van uw woning. Althans, wij weten alles over de financiële mogelijkheden die hypotheken daartoe bieden en hoe dit voor u gunstig is.
Door uw woning te verduurzamen, kunt u namelijk flink besparen op uw energierekening. En goed nieuws: bijna alle banken verstrekken hiervoor een hypotheek. U bespaart met uw verduurzaming meer geld op de energierekening, dan u aan rente en aflossing aan de bank terugbetaalt.
Dus wilt u beter op het milieu letten en geld besparen? Dat kan!
Besparen op andere maandlasten
Als de energierekening stijgt, kunt u ook kijken of u op andere maandelijkse lasten kunt besparen. Zodat de totale maandlasten niet veel hoger worden dan nu.
- Waar gaat het geld heen?
Weet u precies hoeveel geld er naar wat gaat? Want inzicht in uw financiën is stap 1 naar besparingen. Mensen schrikken vaak als ze alle afschriften van de supermarkt bij elkaar optellen van een maand. Of als ze zien hoeveel abonnementen er ongemerkt doorlopen en wat ze samen kosten. Probeer het eens en kijk wat u hiervan kunt leren.
Kijk ook eens naar de bespaartips van het NIBUD. - Doet u boodschappen met een lijstje?
Het klinkt een beetje kinderachtig, maar door naar de winkel te gaan met een lijstje, laat u zich minder verleiden tot impulsaankopen of door aanbiedingen van luxe producten. Misschien kunnen er ook best wat A-merken ingeruild worden voor huismerk in uw dagelijkse boodschappen? - Heeft u spaardoelen?
Het voor ogen houden van uw spaardoelen, helpt u om te (be)sparen en te snijden in dingen die afleiden van uw doelstellingen. Lees meer over doelsparen. - Wanneer heeft u voor het laatst uw verzekeringen vergeleken?
Elk jaar ontvangt u een nieuw aanbod van uw zorgverzekering. Maar waarom niet van al uw schadeverzekeringen? Dat is echt de moeite waard. Zowel omdat er elk jaar nieuwe verzekeringstarieven en -producten zijn, als omdat uw wensen en situatie continu wijzigen. Maar daar hoeft u niet zelf aan te denken, dan doen we graag voor u!
Binnen het A t/m Z Pakket combineren wij voor u verzekeringen van veel verschillende partijen in één pakket, zodat u één overzicht heeft en één premie en aanspreekpunt. Bovendien vergelijken we elk jaar opnieuw het aanbod op de markt en doen u een aangepast aanbod. Bel of mail ons voor een persoonlijk aanbod!
Hypotheek aanpassen om te besparen op maandlasten
Een andere manier om uw maandlasten omlaag te krijgen, is door uw hypotheek aan te passen. Als uw hypotheek al enkele jaren loopt, dan is het goed mogelijk dat u kunt oversluiten naar een goedkopere rente (en ondanks een oversluitboete toch goedkoper uit te zijn). En door de stijging van uw woningwaarde, kan mogelijk de risico-opslag van uw huidige hypotheek omlaag, wat ook direct de maandelijkse hypotheeklast omlaag brengt. Heeft u overwaarde op uw woning? Die is op veel manieren inzetbaar om uw lasten te verlichten!
Persoonlijk advies voor besparen en verduurzamen
Welke van bovenstaande besparingsmogelijkheden passen bij uw woonsituatie en financieel plaatje, dat kunnen we natuurlijk niet vanaf deze website zien. Onze adviseur kan met u samen dat plaatjes uittekenen en u persoonlijk advies geven voor lagere maandlasten, verduurzaming of oversluiten. Waarbij we niet alleen kijken naar de laten van nu, maar ook naar uw wensen en financiële draagkracht voor de toekomst.