Fietsen, fietsers, (letsel)schade en verzekeringen

Nederland fietsland – dat vertellen de meeste Nederlanders trots. Door weer en wind fietsen wij over onze vele fietspaden en sneller dan de auto’s dwars door de stad. Zeker nu het zonnetje zich weet laat zien, begeven we ons weer massaal op de fiets naar de winkel en in de natuur.

Helaas zijn onze fietsen ook regelmatig slachtoffer van diefstal of vandalisme en stijgt het aantal letselschades na fietsongelukken. Bent u dan goed verzekerd, voor de fiets en voor uzelf?

Stijgende letselschades

“Het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar met bijna een derde toegenomen. Dat concludeert kenniscentrum VeiligheidNL na onderzoek. Vorig jaar was bijna de helft van de fietsslachtoffers ouder dan 55 jaar. Ook jongeren tussen de 12 en 17 jaar liepen de afgelopen jaren ernstige verwondingen op bij ongelukken op de fiets. Volgens VeiligheidNL speelt de elektrische fiets daarin steeds vaker een rol. Zo steeg het aantal slachtoffers met ernstig letsel onder 12-17-jarigen die op een e-bike reden van 4 procent in 2016 tot 22 procent vorig jaar.” – bron: nos.nl (12 april 2022)

Verhoogd risico met elektrische fiets

Onze schadeafdeling beaamt vanuit eigen dossiers dat er niet alleen meer ongelukken met fietsers zijn de laatste jaren, maar dat deze ook ernstiger gevolgen hebben dan in het verleden. Vooral berijders van een elektrische fiets lopen meer risico.

  1. ze bewegen sneller, dus ze vallen harder.
  2. Ze bewegen sneller, dus er is minder tijd om het gevaar te ontwijken.

Vooral punt 2 wordt vaak vergeten. Door het verhoogde tempo van de elektrische fiets is de tijd tussen het zien van het gevaar en het kunnen reageren daarop aanzienlijk korter. Zowel voor automobilisten als voor de fietser zelf!

Mobiele telefoons in het verkeer

Sinds 1 juli 2019 is er het verbod op ‘het vasthouden van een elektronisch apparaat tijdens het besturen van alle soorten voertuigen’. Voor gemotoriseerde voertuigen was dat verbod al van kracht, maar sinds 2019 geldt hij ook voor fietsers. Fietsers zijn met een mobiel (net als automobilisten) té veel en té gemakkelijk afgeleid van het verkeer.

Je mag je mobieltje dus ook niet in je hand hebben om het volume van je muziek aan te passen of op google maps te kijken. De boete voor automobilisten gaat in maart 2022 omhoog naar 350 euro. Voor fietsers wordt het 140 euro (!).

Zie ook ons artikel: ‘Verboden te bellen en appen – wat mag nog

Aansprakelijkheid bij ongelukken fietser met auto

In Nederland wordt de zwakkere verkeersdeelnemer  – de fietser/voetganger – beschermd tegen de sterkere verkeersdeelnemer. Oftewel: als een fietser aangereden wordt door een auto, dan krijgt de automobilist de schuld, tenzij er overmacht aantoonbaar is (artikel 185 van de Wegenverkeerswet). De automobilist draait meestal op voor 100% van de schade en het persoonlijk letsel van zichzelf en de fietser(s). De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de verwijtbaarheid van beide partijen. De automobilist draait minimaal op voor 50% van de kosten als Artikel 185 van toepassing is.

De WA autoverzekering van de automobilist betaalt uiteindelijk voor de schade van de fietser(s). Of deze ook de schade aan de auto uitkeert, hangt af van hoe de auto verzekerd is.

Zie hierover ons artikel: ‘Voetganger of fietser aangereden – wat nu?

Heeft een fietsverzekering zin?

Als u een nieuwe fiets koopt, staat u al snel voor een dilemma: kiest u wel of niet voor een fietsverzekering? Vaak betaalt u een forse verzekeringspremie voor een fietsverzekering, dus vraagt u zichzelf af of het wel nut heeft om een verzekering af te sluiten. Is een fietsverzekering nu wel of niet noodzakelijk en zo ja, waar sluit u deze dan af?

We beantwoorden deze vragen in het artikel:  ‘de zin in onzin van een fietsverzekering’

Allianz fietsverzekering bij Lancyr

Wilt u een vrijblijvende offerte voor een fietsverzekering?

Vrijblijvende offerte fietsverzekering

Op fietsvakantie

Nog even terug naar het feit dat we in Nederland houden van fietsen, en dat fietsen in feite natuurlijk heel fijn is!

Een fietsvakantie is een uitstekende manier om op je eigen tempo de omgeving te leren kennen. Je fietst over verlaten dorpsweggetjes, langs bloeiende tulpenvelden en door pittoreske dorpjes. Een vakantie op de fiets vraagt meestal om iets meer voorbereiding, daarom geeft Allianz handige tips voor een geslaagde fietsvakantie.

We geven 8 tips voor een onbezorgde fietsvakantie in het artikel: ‘Op fietsvakantie’

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Egbert van der Veen

Egbert van der Veen

0599-619900

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0599-619900.