De hypotheekrente stijgt – effecten voor woningeigenaren

De hypotheekrente stijgt hard. Zo was de 20-jaarsrente van de ING Bank op 16 september nog 1,71%  en nu staat hij op 4,13% (7 mei). Bij MUNT Hypotheken gaat het net zo: van 1,71% naar 3,64%. En zo zijn bijna alle hypotheekrentes in korte tijd verdubbeld.

(Zoekt u een nieuwe woning? Zie hier wat de stijgende rente voor (nadelig) effect heeft)

Wat betekent dit voor woningeigenaren?

Welke effect heeft de hogere hypotheekrente op het oversluiten van de hypotheek?

Voor oversluiten berekenen banken altijd een boete. De bank wil namelijk compensatie voor in de toekomst misgelopen rente. Deze boete wordt berekend op basis van de resterende rentevaste-periode én het verschil tussen de rente van de lopende hypotheek en de huidige hypotheekrente.

Door de hogere huidige rentes, zal de oversluitboete lager zijn. Want het verschil tussen de oude en de nieuwe rente is kleiner.

Alleen: uw voordeel van de hypotheek oversluiten is ook kleiner. Want de nieuwe rente ligt hoger en dus dichter bij uw huidige rente.

Bent u nog op tijd voor oversluiten?

Welk effect heeft de rentestijging op de woningwaarde?

Sinds april 2022 stijgen de huizenprijzen iets minder hard, maar ze stijgen nog en blijven dat waarschijnlijk heel 2022 nog doen. De gemiddelde woningwaarde stijgt daardoor ook door. Er is dus nog steeds tijd om iets met uw woningwaarde te doen. Zoals een extra hypotheek nemen voor verbouwing of verduurzaming van uw huidige woning.

Met een verbouwing kunt u ervoor zorgen dat u weer blij ben in uw woning, en voorlopig niet aan de koopzijde van de huizemarkt komt, die nu dus lastiger wordt. Of dat uw woning nog verder in waarde stijgt.

Met een verduurzaming kunt u bovendien zorgen dat uw maandlasten omlaag gaan. Aangezien de energieprijzen ook een aanzienlijk stuk hoger zijn geworden, ligt hier een goede kans op besparing voor de lange termijn.

 Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen, om al uw opties te bespreken en wegen voor advies op maat.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Egbert van der Veen

Egbert van der Veen

0599-619900

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0599-619900.