Aanvullende dekkingen bij de autoverzekering, niet voor de lol!

“Waar ben ik dan wél voor verzekerd!?”

Onlangs spraken we een zeer teleurgestelde klant. Ze had schade aan haar auto veroorzaakt door een ander, maar wij konden haar niet helpen om die te verhalen op de tegenpartij; “maar waarvoor ben ik dan wél verzekerd?” uitte ze gefrustreerd.

Het gebeurt helaas vaker dat mensen denken verzekerd te zijn en toch in een situatie komen waar wij ze niet kunnen of mogen helpen.

Weet wat je wel en vooral wat je NIET verzekert

Veel Nederlanders verzekeren hun auto alleen met WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), vooral wanneer de auto al wat ouder is en niet zoveel meer waard is. Hoewel een WA-verzekering de wettelijke minimumeis is en schade aan anderen dekt, wordt vaak vergeten dat inzittendendekking en rechtsbijstand verkeer minstens zo belangrijk zijn.

Ook met de basisdekkingen WA Beperkt Casco en AllRisk dekking zijn de aanvullende dekkingen geen overbodige luxe! Je hebt namelijk wel meer bescherming voor schade aan je auto, maar niet voor de bestuurder, inzittenden en bij conflicten.

Aanvullende verzekeringen kunnen jou en je passagiers veel ellende besparen, vooral als je tijdens de zomervakantie een ongeluk krijgt.

Weet jij wat je basisdekking wel en niet vergoed? WA, WA Beperkt casco, of toch Allrisk?

Het belang van inzittendendekking

Stel je voor: je bent met je gezin op weg naar Zuid-Frankrijk voor een welverdiende vakantie. Op een drukke snelweg raak je betrokken bij een ongeluk. Hoewel de tegenpartij schuldig is en hun verzekering de schade aan je auto en medische kosten van jou en je passagiers dekt, zijn er toch enkele redenen waarom inzittendendekking waardevol kan zijn:

Wat dekt inzittendendekking?

Inzittendendekking kan zowel medische kosten als schade aan persoonlijke eigendommen dekken. Bovendien biedt het vaak een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan aanpassingen aan je huis of inkomstenderving als gevolg van je revalidatie / blijvende invaliditeit. Dit geldt niet alleen voor de bestuurder, maar voor alle inzittenden.

Aanvullende voordelen

Hoewel de verzekering van de tegenpartij vaak de schade dekt, kan dit proces tijdrovend en stressvol zijn. Inzittendendekking zorgt ervoor dat je sneller geholpen wordt en kan een deel van de kosten dekken terwijl je wacht op de uitkering van de verzekering van de tegenpartij.

Ongeluk zonder tegenpartij; bestuurder onverzekerd

Stel je krijgt een ongeluk. Jij was de bestuurder van de auto en helaas heb je het ongeluk zelf veroorzaakt. Dan ben je met de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA Beperkt casco of All risk) niet verzekerd voor letselschade. Via je basisverzekering is (een deel van) de schade en letsel voor de tegenpartij en jouw passagiers wel gedekt, maar niet die van jou – de bestuurder. Daarvoor heb je de inzittendendekking nodig! (en voor je passagiers is de dekking uitgebreider dan de basis en zonder discussie over de schuldvraag.)

Zie ook ons artikel: “Inzittendenverzekering. Waar dient deze voor en wanneer nodig?

Het Belang van Rechtsbijstand Verkeer

Naast inzittendendekking is rechtsbijstand verkeer een onmisbare verzekering voor elke automobilist. Na een ongeluk kan het lastig zijn om je recht te halen, zeker als je te maken krijgt met buitenlandse partijen of verzekeraars. Met rechtsbijstand verkeer sta je er niet alleen voor en krijg je juridische ondersteuning bij het verhalen van schade en het oplossen van conflicten.

Wat dekt rechtsbijstand verkeer?

Rechtsbijstand verkeer dekt de kosten voor juridische hulp na een verkeersongeval. Dit kan variëren van het verhalen van schade tot het bijstaan in een rechtszaak. Ook als er onenigheid ontstaat over de schuldvraag of als je een conflict hebt met je eigen verzekeraar, kun je rekenen op professionele juridische bijstand.

Tegenpartij ontkent schuld

In ons eerste voorbeeld had mevrouw alleen een WA-autoverzekering en weigerde de tegenpartij het schadeformulier te tekenen. Daardoor had onze schadeafdeling geen rechtmatige grondslag om met de verzekering van de tegenpartij de zaak te regelen. Met de aanvullende module ‘verkeersrechtsbijstand’ hadden we haar wél kunnen helpen met dit conflict. Nu moet ze zelf achter haar geld en haar gelijk aan.

Voorbeeld: wat er mis kan gaan op vakantie

Laten we een concreet voorbeeld nemen. Je bent met je gezin op weg naar Italië en raakt betrokken bij een verkeersongeval waarbij de tegenpartij schuld heeft. Je auto is total loss en enkele gezinsleden raken lichtgewond. Hoewel de verzekering van de tegenpartij uiteindelijk de schade dekt, kunnen de volgende problemen optreden:

  1. Tijdige Afhandeling: Het kan lang duren voordat de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij de schade afhandelt. In de tussentijd moet je zelf alle kosten voorschieten.
  2. Juridische Complicaties: Bij een ongeval in het buitenland kunnen er juridische complicaties optreden, vooral als er onenigheid is over de schuldvraag.
  3. Schade aan Persoonlijke Eigendommen: De schade aan persoonlijke eigendommen zoals laptops, telefoons en bagage wordt mogelijk niet volledig gedekt door de verzekering van de tegenpartij.
  4. Psychische Hulp: Kosten voor eventuele psychische hulp na het ongeluk worden vaak niet gedekt door de verzekering van de tegenpartij.

Met de juiste dekkingen kun je deze zorgen voorkomen en ervoor zorgen dat je snel en zonder al te veel stress verder kunt.

Controleer je verzekeringen voor de zomervakantie

De zomer is het perfecte moment om je autoverzekeringen nog eens goed onder de loep te nemen. Controleer of je voldoende gedekt bent en overweeg om je basisverzekering uit te breiden met inzittendendekking en rechtsbijstand verkeer. Dit biedt niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je goed voorbereid bent op onverwachte situaties.

Hoe kan Lancyr helpen?

Bij Lancyr begrijpen we hoe belangrijk het is om goed verzekerd op weg te gaan. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste dekkingen en verzekeringen die passen bij jouw situatie. Of je nu op zoek bent naar een uitgebreide autoverzekering, rechtsbijstand verkeer of andere aanvullende dekkingen, wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid de weg op kunt gaan.

Wil je meer weten over onze verzekeringen of heb je vragen over je huidige dekking? Neem contact op met een van onze adviseurs bij Lancyr. Wij helpen je graag verder om met een gerust hart van je zomervakantie te genieten!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Egbert van der Veen

Egbert van der Veen

0599-619900

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0599-619900.